Pedicuresalon Joke


 


 

Voetverzorging bij diabetici

Ruim 10% van alle diabetisch patiënten heeft complicaties aan hun voeten als gevolg van hun ziekte. Door de specialisatie 'Diabetische Voet' ben ik in staat professionele hulp en verzorging te verlenen. Ik werk hierbij met een speciale frezenset. De frezen zijn minder scherp en fijner van structuur om hiermee de kans op een wondje zo klein mogelijk te maken.

Diabetespatiënten hebben vaak last van warme en vochtige of zweterige voeten en daardoor hebben zij een verhoogde kans op schimmelinfecties. U heeft zelfs tweeënhalf keer zoveel kans een schimmelinfectie op te lopen als iemand zonder diabetes. Warme voeten worden vaak veroorzaakt door problemen in de bloedcirculatie als gevolg van aantasting van bloedvaatjes door de hoge suikerspiegel. Hierdoor krijgen de weefsels minder voeding en zuurstof. Tevens worden afvalstoffen minder effectief afgevoerd, met als gevolg dat wondjes aan de voeten slecht genezen.

Een andere complicatie is dat de zenuwen minder goed gaan functioneren door een hoge bloed glucose waarde. Het gevoel in de voeten kan daardoor verminderen of zelfs verdwijnen. Dat is extra lastig, omdat u niet wordt gewaarschuwd als er iets mis is met uw voeten. Met andere woorden: de voeten van diabetici moeten heel goed verzorgd worden en vereisen extra aandacht.

Ik kan u hierbij helpen door u allerlei tips mee te geven om nog beter uw voeten onder de aandacht te houden en hoe te handelen mocht er toch iets mis gaan met uw voeten! Het is voor u, als diabetes patiënt, een goede zaak dat er snel gehandeld kan worden op het moment als ik iets ontdek aan uw voeten wat niet vertrouwd is of er niet vertrouwt uit ziet. De voeten worden getest op gevoel, warmte, beweeglijkheid en tevens stuur ik de cliënt naar de huisarts als ik dat nodig vind. Ook geef ik de cliënt adviezen mee over de verzorging van de voeten thuis.

Zo is het raadzaam om elke keer uw schoenen even te controleren alvorens de schoenen aan te trekken! Het kan zijn dat er een naadje in de schoen los zit of er zit bijv. een steentje in de schoen wat u niet meer voelt en dit kan ernstige problemen aan uw voeten veroorzaken.

Wanneer gaat een diabetespatiënt naar een pedicure? Meestal als men last krijgt van kloven, eelt, likdoorns, blaren, wondjes of verkleuringen. Dit mogen zij ook nooit zelf behandelen. Een zeer regelmatig bezoek aan de pedicure wordt in deze gevallen zeker aanbevolen.

Ook wanneer er geen klachten zijn, is het raadzaam toch enkele malen per jaar voor een controlebehandeling naar een pedicure te gaan met de aantekening 'Diabetische Voet'. Het voorkomen van voetproblemen bij patiënten met diabetes is ëën van de belangrijkste taken van de pedicure.

Met een verwijsbriefje van de huisarts kunnen diabetici een vergoeding van hun ziektekostenverzekering krijgen. De eerste factuur dient samen met het verwijsbriefje te worden ingestuurd. Deze regeling is ingevoerd ter bevordering van een goede regelmatige controle op de voeten en om eventuele complicaties te kunnen voorkomen.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een behandeling bij de voetverzorger/pedicure tot een bepaald maximum per jaar. En soms wordt deze in de basis verzekering al vergoed, informeer hierover bij uw eigen zorgverzekeraar.